tiistai 10. joulukuuta 2013

Pintaraapaisu ruokavalioon

Mietin tänään tosissani näitä syömisiä.
Laihduttaminen ei perjaatteessa ole ollut minulle koskaan ongelma. Kilojen pudottaminen on suht helppoa pelkillä ruokavaliomuutoksilla. Painoni sahaa vuoden aikana jopa kymmenen kiloa suuntaan tai toiseen, mutta en osaa tehdä pysyviä, terveellisiä muutoksia. Yleensä kiloja on siis pudonnut suht reippaaseen tahtiin, mutta ne ovat kyllä löytäneet tiensä takaisin.
Aiemmat "elämäntapamuutokseni" ovat menneet siten, että keksin laihduttaa muutaman kilon. Syön erittäin vähän ja harkitusti ja olen oikeastaan koko ajan nälkäinen. Tällaista jaksaa jonkin aikaa, pari kolme kuukautta (varsinkin kun vaa'an luvut motivoivat), joskus vähemmän, joskus kauemmin. Mutta lopulta palaan kuitenkin "huonoihin" rutiineihin, vaikkei varsinaisia hyviä rutiineja ole varmaan koskaan ollutkaan. Huomasin tämänkin projektin aloitettuani alitajuisesti sekä pienentävän ateriakokoa että harventavan ateriaväliä. Joten huomattuani tämän tein muutoksen. Tänään olenkin syönyt aamupalan, lounaan sekä välipalan.

Ajattelin selvitellä seuraavaksi juomis- ja syömistottumuksiani:
En juo lainkaan sokeroituja juomia tai (tuore)mehuja (alkoholijuomia lukuunottamatta, ja alkoholia puolestaan juon hyvin harvoin). Maitoa "juon" vain kahvin kanssa. Pääasiassa juon siis vettä ja sokeritonta kokista / pepsi maxia.
Kasviksia syön lounassalaatteja lukuunottamatta aika vähän. Avokado ja tomaatti ovat suosikkejani. Ruokavalioni on normaalia sekaruokaa. Syön aika paljon kanaa ja tykkään aivan liikaa syödä ulkona (onneksi opiskelijana ei ole liikaa varaa!) Ruoanlaittoon liittyvä mielikuvituksen puute on tällä hetkellä isoin vastus. (Jos saisin itse päättää eikä omatunto kolkuttelisi ovelle, söisin varmaankin lounassalaatin ja lehtipihvin joka päivä.) Leipää (suurimmaksi osaksi ruisleipää ja täysjyväleipää) syön jonkin verran, keskivertoa vähemmän kuitenkin. Pasta ja peruna ovat mieleeni, riisi ei niinkään (paitsi kiinalaisen kanssa sekä sushissa luonnollisesti). Muroja en syö ollenkaan. Karkkia syön hyvin harvoin, mutta leipominen on minusta ihanaa (ja pientä itsekehua: leipomukseni ovat aika ihania)… Yksi iso ongelma onkin herkuttelu: haluaisin syödä joka aterian jälkeen jotain hyvää: palan omatekoista kakkua, rivin suklaata, mitä tahansa. Pitää varmaan ottaa sokerittomat pastillit käyttöön tai keksiä jotain. Säännöstely?

En koe, että ruokavaliossani olisi mitään peruuttamattomasti pielessä. Yritän nyt ensisijaisesti pitää fiksut ateriavälit, vähentää merkittävästi herkuttelua ja samalla lisätä kasviksia. Olen myös viimeaikoina vieraillut turhan tiheään pikaruokapaikoissa (ja tarkoitan nimenomaan pitserioita ja Hesburgeria enkä tosiaan ole tilannut valikoiman salaatteja) joten sitäkin pitäisi hiukan tarkkailla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti